Gastronomi

Norra Savolax är Finlands mest välsmakande landskap

Finlands mest välsmakande landskap

Text: Pirjo Rättyä

European Region of Gastronomy

Norra Savolax landskap och Kuopioregionen har beviljats det ansedda erkännandet European Region of Gastronomy. Detta firas i landskapet under de följande två åren.

European Region of Gastronomy är ett internationellt ansett erkännande som årligen beviljas en eller flera europeiska regioner. Norra Savolax och Kuopioregionen beviljades erkännandet för åren 2020–2021. Erkännandet är det första i sitt slag i Finland och därför man har skäl att vara stolta i Norra Savolax.

På hundra kilometers radie från Kuopio centrum finns det gott om högklassiga restauranger som prioriterar lokalproducerat. Det finns även ett stort antal primärproducenter i regionen som producerar högklassiga och personliga produkter av vilka restaurangerna skapar matupplevelser för gourmeter.

De lokala råvarorna syns på restaurangmenyer och på regionens olika festivaler. De mest välkända livsmedlen från Norra Savolax är ostar, safter av olika bär samt fisk-, kött- och grönsaksprodukter. Produktionen av ekologiska produkter och närproducerade livsmedel har ökat kraftigt i regionen.

Mjölk, kött och bär är fortfarande de starkaste råvarorna i Norra Savolax som utgör ett traditionellt boskapsområde. Produktionen har sedan länge fokuserats på mjölk och nötkött.

Gastronomi i Norra Savolax

Åk iväg på jordgubbskarneval!

Jordgubbsproduktionen har särskilt koncentrerats till Suonenjokiområdet där man har odlat jordgubbar i över 70 år. Jordgubbskarnevalen i Suonenjoki är ett av Finlands äldsta sommarevenemang. Karnevalen anordnades för första gången 1970.

Finlands tredje äldsta familjeföretag Lignell & Piispanen är fortfarande verksamt i Kuopio. Företaget tillverkar svaga och starka alkoholdrycker, t.ex. Kova Tee (”spetsat te”) som skapades redan under alkoholförbudet och började tillverkas på nytt förra hösten och en annan nyhet, den handtillverkade aromdestillationen Gustav Metsä Gin. Vid tillverkningen av Gustav Metsä Gin har man använt det som den finländska skogen har att erbjuda, t.ex. rönnbär, björkblad, lingon, nässlor och maskrosrot.

Inte ens Savolax är helt självförsörjande. Den årliga festivalen Kuopio Wine Festival tar det största vinlandet, Frankrike, till Finland. På festivalen serveras utöver vin och champagne även delikatesser från det franska köket samt avgiftsbelagda konserter.

Det syns och hörs i saluhallen att man är i Savolax

Det syns och hörs i saluhallen att man är i Savolax

Kuopio saluhall tar dig på en tidsresa till det förflutna. Där är det också lätt att få en överblick över regionens mångsidiga utbud. I saluhallen saluförs bl.a. färsk fisk och förädlade fiskprodukter, kött och köttprodukter, kalakukko (”fisktupp”), söta bakverk, karelska piroger och tunnbröd (”rieska”), konserver och massor av andra läckerheter. På café SalaCavala alldeles intill saluhallen får man skapa sin egen Wok & Soppa-lunch.

Restaurang Urban på Puijonkatu i Kuopio centrum är en modern lunchrestaurang som även tar emot privata bokningar. Man kan inte boka bord i restaurangen för lunch, utan servitörerna tar gästerna till tillgängliga bord. Restaurangen beviljades Chaîne des Rôtisseurs-skölden 2016. Restaurangchef är Anssi Kantelinen som vann tävlingen Top Chef Finland.

B/P Gastro Bar på Puijonkatu har öppet alla dagar för både lunch och à la carte. Restaurangen erbjuder ett urval av öl från småbryggerier samt en avslappnad atmosfär.

Gastronomi i Kuopio

Till den roterande restaurangen!

Från Puijo ser man hela Kuopio stad med dess skogar och vattendrag. Det är alltså värt det att ta sig upp till Puijo. Restaurangerna på Puijo erbjuder närproducerad mat från gårdarna i Savolax. Det lokala kunnandet, kvaliteten och närproducerad mat är stående inslag i lunchen på Maja, läckerheterna på  caféet Tornikahvila och det fantastiska smörgåsbordet med närproducerat på Torni.

Restaurangen Torni är belägen på toppen av det 75 meter höga tornet och roterar i 360 grader t.o.m. inom en halvtimme beroende på växeln. Bokar man bord behöver man inte betala inträdesavgiften till tornet.

Stadens bästa burgare hittas på Konttiravintola Morton på Haapaniemenkatu. Morton håller öppet på sommaren och erbjuder även takeaway och hemleveranser.

Isä Camillon kök respekterar man den europeiska mattraditionen. Menyn blir lättare under sommaren med somriga smaker samt gröna och grillade rätter. Även olika lättare viner hör sommaren till. Isä Camillo finns mitt emot Snellmanparken.

Den legendariska restaurangen Musta Lammas har funnits i källarvalven från 1800-talet på Satamakatu under närmare 40 år. Kökets mästerverk utgörs av fyra rätters överraskningsmenyn ”Elämys” (”Upplevelse”). Restaurangen använder sig även av självplockade vilda örter. Rekommenderas!

Restaurang Sampo kommer man i en stämning av gångna tider till tonerna av en gammal jukebox. Restaurangens mest populära maträtt är den legendariska ”Stekta mujkor à la Sampo”. Mujkorna serveras naturligtvis med potatismos. Den som känner till den finländska popmusikens grand old man från Juankoski, Juice Leskinen, vet att även han uppskattade Sampos mujkor. Statyn på Juice finns på Juice-torget i Juankoski tätort.
Gastronomi

Öl i Idensalmi och opera i Nyslott

Den traditionella ölfesten i Idensalmi firas i år den 9 och 10 juli, 2021 med ett nittiotalstema.

I Idensalmi kan man avnjuta öl och läckerheter på världens minsta restaurang Kuappi i närheten av Olvis ölfabrik. Kuappi kan bokas på den intilliggande strandrestaurangen Olutmestarista två dagar i förväg. Kuappi har plats för två kunder. Även Kuappis terrass har två platser. Olutmestari serverar verkligt god mat. Man får utmärkta rätter även på restaurang Chaplin i Idensalmi centrum – kanske stekt abborre eller en rejäl biff.

I Idensalmi har man framgångsrikt bryggt öl i över 140 år. Man kan bekanta sig med ölets historia på bryggerimuseet intill Olvis fabriker på Luuniemenkatu. På samma gata finns även turistparkeringen för Idensalmi trafikpark.

Pitseria Capero har funnits i centrala Nyslott sedan 1983. Capero är en av stadens mest populära restauranger och erbjuder inte bara pizza utan även läckra gryträtter.

Nyslotts operafestival är ett över fyra veckor långt spektakel.

Åker man ända till Nyslott bör man besöka torget eller hamnen och bekanta sig med den lokala delikatessen ”lörtsy” som erbjuds såväl söta som salta. Båda sorterna smakar alldeles utmärkt. ”Lörtsy” kan man hitta även på torgen i andra städer i östra Finland.