Områdesinfo

Lär känna vackra Kuopio och följ med till Rauhalahti i sommar!

Vackra Kuopio kallar

På sommaren är Kuopios unika sjölandskap som vackrast. Olika evenemang och solen gör dessa månader till de mest livliga i staden.

Nordisk Camping Träff ordnas den 19–23 juli i Rauhalahti i Kuopio. Matkailukeskus Rauhalahti är en av fem femstjärniga campingplatser i Finland och erbjuder utöver mångsidiga serviceutrymmen även restaurangtjänster och gott om aktivitetsmöjligheter. Strax intill området finns det en sommarteater, Spahotell Rauhalahti samt bland annat en djurpark.

På campingen kan man hyra vanliga elcyklar och fatbike-cyklar, kajaker, kanoter och roddbåtar samt SUP-brädor. På beställning anordnas också t.ex. paintball-spel i området. För barn erbjuds dessutom bland annat trampbilar och inomhus- och utomhuslekplatser.

Naturligtvis finns det även en bra och barnvänlig badstrand, familjebastur och flera grillplatser i området.

Mångsidiga friluftsmöjligheter

Matkailukeskus Rauhalahti ligger bara sex kilometer från Kuopio centrum. Till centrum tar man sig enkelt med buss eller båt.

Båten åker från campingens strand och biljetter kan även köpas på båten. Från Kuopios hamn kan man även åka på Skärgårdsstadens kanalkryssning, där man kan beundra Kuopios främsta och snabbast växande bostadsbyggnadsområde. År 2020 finns det redan cirka 14 000 invånare i området. Trots det omfattande byggandet är området en fröjd för ögat, då det kombinerar nytt med gammalt på ett stilfullt sätt.

Kuopio har flera markerade naturstigar och det finns även tryckta broschyrer om dem. För alla som tycker om att vistas på vatten erbjuder sjön Kallavesi, som omringar Kuopio, fina möjligheter och många fritt tillgängliga utflyktshamnar med varierande utrustning. För paddlare finns det landstigningsplatser på olika håll i Kuopio-området. De flesta landstigningsplatserna nära centrum har också separata paddlingsbryggor.

För utflyktscyklister erbjuder färdalternativen runt Kuopio helt olika upplevelser. Tahko, som ligger ca 65 kilometer bort, erbjuder fina möjligheter till t.ex. terrängcykling, vandring och paddling.

Vidsträckt utsikt från Puijobacken

Det unika sjölandskapet är närvarande i hela staden, men från Puijotornet ser det extra vackert ut. Puijo ligger ett par kilometer från torget och har bjudit på fina upplevelser i 150 år. Det nuvarande 75 meter höga tornet stod färdigt 1963. Puijobacken har även restaurangtjänster.

Passagerarhamnen i Kuopio är den livligaste hamnen i vattenområdet Vuoksen och en sevärdhet i sig. Hamnområdet har en hamnpark med gamla hamnbyggnader. Nära hamnen ligger Väinölänniemi, som fungerar som rekreationsområde. Väinölänniemi har ett idrottsfält samt Kuopios populäraste badstrand och flera inofficiella badplatser.

Landskapets speciella maträtt är s.k. kalakukko, som gräddas i en stenugn. Kalakukko är sidfläsk och fisk täckt av ett deghölje av råg. Värt att smaka! Fisk serveras också på Muikkuravintola Sampo på Kauppakatu. Restaurangen fyllde 85 år förra året och serverar alltjämt t.ex. stekt siklöja och mos. Restaurangens genuina miljö är en upplevelse i sig.

Kuopio saluhall intill torget öppnade för 115 år sedan. När man kliver in genom dörrarna färdas man samtidigt till det förflutna. I saluhallen hittar man landskapets egna produkter och kunnande.

Sommarsäsongen på Kuopio torg börjar i slutet av maj och salumarknader anordnas på både salu- och hamntorget. På sommaren anordnas även flera nationella evenemang i Kuopio, som t.ex. Kuopio vinfestival och Kuopio RockCock.

Fina campingområden längs vägen

Oavsett om du kommer till Finland landvägen eller med bilfärja till Helsingfors, Åbo eller Vasa finns det mycket att se längs vägen. Det finns även mängder av övernattningsalternativ.

Kommer du till Helsingfors med bilfärja kan du dröja ett tag på Rastila Camping i Helsingfors. Rastila är ett av Finlands femstjärniga campingområden. Campingen ligger precis utanför staden och med t.ex. tunnelbana tar man sig enkelt till huvudstaden för ett besök.

De som korsar gränsen i norra Finland kan välja mellan ett flertal vägar till Kuopio. Kör man via Uleåborg bör man ta en sväng till semesterbyn Nallikari, som också är ett femstjärnigt område. Rantasarka i Haukipudas norr om Uleåborg är också ett charmigt ställe.

Området runt Ule Träsk bjuder på fina sandstränder och tallskogsterräng. Runt sjön finns det flera fantastiska campingområden, varav det främsta är femstjärniga Manamansalo Camping, som ligger på ön Manamansalo.

Bild: Pihla Peurasaari / Visit Finland

Enkelt över havet till Finland

Mellan Finland och Sverige går det regelbunden och mycket livlig bilfärjtrafik. En del av fartygen är också mycket bra nöjescentra.

Området runt Åbo har ett brett campingutbud och från t.ex. Ruissalo Camping är det enkelt att göra ett besök i staden. Åbo skärgård har också flera attraktiva campingområden, och grannstaden Nådendal med sin Muminvärld är en favorit bland många barnfamiljer.

Åker man via Vasa kan det vara en god idé att dröja ett tag på Kalliojärven Lukkuhaka i Storkyro eller på Kalajärvi i Peräseinäjoki. Båda är medlemsområden i SF-Caravan. De 54 medlemsområdena i förbundets medlemsföreningar erbjuder möjligheter till camping på olika håll i Finland.

Hela 25 av medlemsområdena är godkända som Vagnsmiley-områden i SF-Caravans kvalitetssystem. Vagnssmileyn anger bland annat att campingen tillhandahåller välskötta bastjänster. Dessutom följer såväl kunderna som personalen i området säkerhetsanvisningarna, och byggnaderna och den tekniska utrustningen i området tas väl omhand. Det finns också bl.a. första hjälpen-utrustning i området.

Mer information om Vagnsmiley-områden finns på Clubcampings.fi.

Bild: Tallink-Silja / Visit Finland

Aktiviteter och sevärdheter

Den rena naturen, utflyktsmöjligheter, vatten som glittrar överallt, härligt mångsidiga spahotell, uppfinningsrika programföretag som ger tips om nya saker, shoppingparadis, sevärdheter, evenemang och områdets berömda kulturliv ger dig minnesvärda upplevelser.

Kuopio

Kuopio ligger på stranden till sjön Kallavesi i landskapet Norra Savolax. Staden har cirka 118 000 invånare. Staden omges av en av de största inlandsskärgårdarna. Legendariska Kuopio-saker är Puijo, torget och kalakukko.

Rauhalahti – Ett femstjärnigt campingområde

20 semestervillor och -stugor för åretruntboende, 67 stugor för sommarboende, 237 husvagnsplatser med eluttag och ett stort tältområde. Välkommen på besök!