Nordisk Camping Träff7.—11.7.2024

SF-Caravan 60-årigfest11.—14.7.2024 — Kiuruvesi, Finland

Kiuruvesi

[ˈkiu̯ruˌʋe̞s̠i]

Kiuruvesi förr och nu

Kiuruvesi ligger i Norra Savolax och hör till Övre Savolax ekonomiska region. Södra delen av Kiuruvesi är karaktäristisk för Savolax med små sjöar och odlingsmarker på sluttningar. Norra delen påminner om Österbotten och präglas av platta öde- och myrmarker. Byn Kiuruvesi är omnämnd redan år 1627 som en av byarna i Norra Savolax. Den första kyrkan i byn byggdes 1767 och byarna i nuvarande Kiuruvesis område bildade en kapellförsamling. Invånarantalet i Kiuruvesi kapellförsamling ökade och år 1863 blev Kiuruvesi ett pastorat. Tio år senare, år 1873, bildades byarna i pastoratet en förvaltningssocken. Detta blev senare Kiuruvesi kommun. Kiuruvesi har traditionellt varit ett jordbruksområde. Boskapsskötseln hade en stor betydelse i Kiuruvesibornas liv redan från 1500-talet och med det växande antalet boskap fick orten namn som mjölksocken. Sedan 1960-talet har näringsstrukturen diversifierats i och med att industrin och servicenäringarna har vuxit.

Kiuruvesibornas kontakter till det övriga Finland började med en vattenled. Vattenledens betydelse minskade när järnvägen nådde staden. I dag har Kiuruvesi ett omfattande landsvägsnät som sträcker sig till alla delar av orten. I början av 1993 fyllde Kiuruvesi 100 år och blev en stad.

Dagens Kiuruvesi är en livlig landsortsstad med omkring 7 700 invånare. Kiuruvesi är en föregångare inom jordbruket och hör till de största producenterna av nötkött och mjölk i Finland. Stadens totala yta är 1 427 km2, varav vattendragen står för 6,6 %. Orten har en betydande kompetens inom skogsbruksområdet och starka traditioner av att ordna stora evenemang.

Stadsdirektörens hälsning

Kiuruvesi – Ett liv för alla sinnen

Som stadsdirektör i Kiuruvesi är det en stor glädje och ära för mig att önska er alla varmt välkomna till Nordisk Camping Träff 2024 i Finlands ekologiska huvudstad Kiuruvesi.

Kiuruvesi har lång erfarenhet av stora evenemang, till exempel har vi i decennier ordnat schlagerveckan Iskelmäviikko, som är ett nationellt känt och populärt musikevenemang. Under schlagerveckan kommer ett stort antal campingvänner, över 700 st ekipage, till Kiuruvesi. Därför känns det verkligen trevligt att vi här i Finlands vackraste landsbygd under flera veckors tid år 2024 får besök av ett stort antal campingentusiaster i och med att både Nordisk Camping Träff och huvudevenemanget för SF-Caravans 60-årsjubileum ordnas här.

Kiuruvesi är den finska landsbygdens hjärta. Vi har också kallats Finlands vildaste kommun. Hos oss lever man utan brådska och njuter med alla sinnen av möjligheterna som orten erbjuder. Här får alla vara sig själv. Vi visar riktningen för jordbruket – hos oss mår både djuren och naturen bra.
Vi vill göra styrkorna till framgångsfaktorer och svagheterna till styrkor. Därtill utnyttjar vi alla möjligheter fullt ut. Vi vill vara en föregångare för smart, grön ekonomi. Jord- och skogsbruket är en grundsten för Kiuruvesi och hela vår region. För att dessa ska fortsätta att vara livskraftiga behöver vi hållbara lösningar för att upprätthålla näringslivets konkurrenskraft och lönsamhet. Vi vill också satsa på hållbar turism.

Kiuruvesi är Finlands kornbod. Med tanke på självförsörjningen är vi i toppklass i landet, eftersom Kiuruvesi är Finlands största producent av nötkött och också inom mjölkproduktionen hör vi till de ledande regionerna. Kiuruvesi har till exempel 25 000 köttkor. Det vill säga tre kor för varje Kiuruvesibo. Kiuruvesi ligger i Övre Savolax, där det finns mycket att se och uppleva. Med andra ord erbjuder vi upplevelser för alla sinnen.

Jag önskar er alla varmt välkomna till Kiuruvesi och Övre Savolax.

Juha-Pekka Rusanen

Med vänlig hälsning,

Juha-Pekka Rusanen
Stadsdirektör i Kiuruvesi

Ordförandens hälsning

Du är viktig och vi hör ihop!

De senaste åren har hjälpt oss att förstå vad som är viktigt. Knappast är väl någonting viktigare än den samhörighet som campingen främjar och vårt intresse för att lära känna nya människor och miljöer. Det är väldigt fint att du kan bidra till att göra detta möjligt. Välkommen till Nordisk Camping Träff i Kiuruvesi, Finlands mittpunkt, 7–11.7.2024!

Vi nordiska länder har en särskild ställning i Europa. Campingintresset präglas av frihet, ansvar och närhet till naturen. Vi är Europas skogszon och kolsänka. Till de nordiska ländernas särdrag hör att respektera miljön och att leva i harmoni med den. Ett stabilt och jordnära liv.

I dessa tider är det lätt att tappa greppet om de viktigaste sakerna. Därför är jag så glad över möjligheten att samlas i Norra Savolax. Kiuruvesi är det finska skogskunnandets och jordbrukets hjärta. Området representerar den internationella spetsen inom branschen och värnar om vår djupa samhörighet med naturen och tillväxten. Det är ett centralt område för jordbruket och matproduktionen. Nordisk Camping Träff 2024 ger oss möjligheter att njuta av de viktigaste sakerna – med alla sinnen. Vi ska bokstavligen ta tag i ansvarsfrågan. Med våra egna händer ska vi plantera träd som binder koldioxid. Varje träd förväntas binda ca 600 kg koldioxid. I Finland producerar en campare i genomsnitt drygt 1 000 kg koldioxid genom sin hobby. Camparen är en del av lösningen, inte av problemet! Vi får också koncis information om det verkliga kunnandet inom skogsbruket.

Den här tiden öppnar också nya perspektiv på den nordiska gemenskapen. Kiuruvesi erbjuder en perfekt inramning för att lära känna vår gemensamma historia och våra kulturers gemensamma bakgrund. Vi har ju faktiskt hört till samma rike, utvecklat samhället och välfärden tillsammans och i flera århundraden dragit gränsen mellan den östra och den västra kulturen. Såväl i krig som i fred. Låt oss tillsammans lära känna den intressanta historian som förenar oss. Jag vill också hälsa dig varmt välkommen att fira SF-Caravans 60-årsjubileum! Vi har valt att ordna huvudevenemanget precis efter vår gemensamma träff. Vårt tema för jubileumsåret är frihet och ansvar, två saker som är viktiga för oss. Välkommen till den finska campingfestivalen! Tillsammans gör vi det här till en värdefull sammankomst av vänner.

Olli Rusi

Olli Rusi
Ordförande för SF-Caravan

Kördistans till Kiuruvesi

Från…

 • Haparanda 310 km
 • Uleåborg 180 km
 • Vasa 310 km
 • Åbo 520 km
 • Helsingfors 480 km
 • Stockholm 520 km via Åbo
 • Örebro 715 km via Åbo
 • Oslo 1180 km via Umeå
 • Köpenhamn 1180 km via Stockholm

Nordisk Camping Träff ordnas nära Kiuruvesi centrum, som man når lätt
med väg 4 och 5 via stamväg 27. Man kan köra till Kiuruvesi åtminstone via
Haparanda, Vasa, Nådendal, Åbo och Helsingfors. Därtill kommer man till
Kiuruvesi med tåg, buss och flyg.

Map of distances

Kiuruvesi — i hjärtat av den Finska landsbygden

Aktiviteter i Kiuruvesi

Det finns mycket att se och uppleva i Kiuruvesi. I Kiuruvesi kan du lära dig om lantgårdarnas verksamhet, rida, besöka en dansbana, fika på ett sommarkafé, uppleva stämningen på ett livligt sommartorg eller till exempel hyra en bastuflotte. De många sjöarna i området ger möjligheter till båtutfärder och fiske.

På sommaren finns det ännu mer aktiviteter: sommarteatern Eerola vid sjön Kiurujärvi, hembygdsmuseet som presenterar ortens traditioner och hela sommarens höjdpunkt, schlagerveckan Iskelmäviikko. Schlagerveckan har ordnats i Kiuruvesi redan ett tjugotal gånger, och evenemanget är känt för campare, sångtävlingar, danskurser och den fina stämningen i landsortsstaden. Evenemanget ordnas veckan efter Nordisk Camping Träff.

Ravintola Wallesmanni

Restaurangens meny är en hyllning till det finska köttet och de savolaxiska smakerna. På menyn finns allt från fisksoppa till burgare. Wallesmanni har en passion för maten, men med glimten i ögat. I det stora urvalet drycker hittar du alltid någonting som lämpar sig för stunden: bubbligt, sött, mörkt och fylligt eller lätt och spritsigt.

Hotell Sininen Helmi

Ett hopp till det lugna livet på en lantgård under 1800-talet, där åkrarna grönskar, Kiurujärvi sjö blänker i solen och rökbastuns milda doft lockar till sig – allt detta bjuds det på, och därtill alla finesser i ett renoverat hotell.

Kiuruvesi museum

På museiområdet visas olika föremål med en koppling till lantgårdens vardag. I museets övre våning finns en utställning med skoltema som presenterar gamla undervisningsredskap och andra föremål från skolarbetet förr i tiden. På det typiskt savolaxiska gårdsområdet finns förutom karaktärshuset Hyvärilä även en ladugård, en loftbod, en rökbastu, en väderkvarn, en ängslada och en liten stolpbod. I ladugården finns en utställning som berättar om mjölkproduktionens historia.

Naturstigen på Paljakanvuori

Berget Paljakanvuori ligger vid Rapakkojoki, ca 15 km söder om Kiuruvesi centrum. Naturstigen på berget är medelsvår och löper genom varierande terräng längs med bergets sluttning, i skog och vid sjöstranden. Infotavlan berättar om bergets förflutna, som omfattar bl.a. forntida skålgropar, uråldriga midsommartraditioner och sägnen om grottan Pirunpesä (Djävulsnästet). För barn bjuder det ståtliga naturlandskapet på en spännande inramning för äventyr och naturutfärder. På stigen finns två rastplatser.

Kulturhuset

Biblioteks- och kulturhuset i Kiuruvesi färdigställdes 2009. Det trivsamma och moderna biblioteket erbjuder mångsidiga samlingar, tjänster och evenemang för alla åldrar. I huset finns en stor sal som lämpar sig för olika ändamål: där visas filmer och ordnas konserter och teaterföreställningar året om. Därtill har huset utställningslokaler, cateringrestaurangen Iltalypsy samt olika mötes- och festlokaler.

Idrottsområdet Kuorevirta

I Kuorevirta finns en friidrottsplan, en tennisplan, en frisbeegolf-bana, beach volley-planer, fotbollsplaner och en motionsslinga. Här finns också en simhall och ett gym, en ishall, en idrottshall och ett ungdomshus.

Kiuruvesi kyrka

Den ståtliga kyrkan i Kiuruvesi ritades av arkitekten Bertel Liljeqvist år 1938. Byggarbetet avbröts av vinterkriget, men fortsatte direkt efter vinterkriget och kyrkan stod färdig år 1940.

Rukajärvi-centret

Centret presenterar traditionella föremål och krigsminnen från Fortsättningskriget i trakten kring Rukajärvi.

Sommarteatern Eerola

Sommarteatern byggdes vid sjön Kiurujärvis strand år 2013. Från år 2009 har amatörteatern Kiuruveden Maalaiskaupunginteatteri ordnat underhållning på kulturhuset i Kiuruvesi och på sommarteatern.

Bastuflotte

 • bastu för 4–5 personer.
 • Stor terrass med bekväm inredning.
 • Gasgrill med pizzaugn.
 • USB-laddningsmöjlighet.
 • Inne finns en utvikbar soffa och bekväma sittplatser.
 • Bluetooth-stereo.

På flotten kan 5–6 personer åka bekvämt. Ingen utskänkning, så egna drycker får medföras. För kylväskor finns både USB- och 12 V-uttag.

Beroende på bokningsläget rör vi oss i hamnarna i Idensalmi, Runni och Kiuruvesi. Förutom färdiga paket kan vi skräddarsy ett paket enligt dina önskemål, exempelvis en bastukväll vid bryggan,
en dagskryssning på ett par timmar eller en vattensportdag. Flotten körs av en kompetent skeppare.

Stallet Laukanmäen talli

Ordnar ekipagekörning, ridning och annan hästrelaterad
verksamhet.

Hiilimutka

Campingområde som drivs av SF-Caravan i Övre Savolax. Hiilimutka ligger vid sjön Salahmijärvi, avståndet från Idensalmi är 35 km längs med väg 88 mot Uleåborg. Sommartid har området ca 100–150 st vagnplatser med el, största delen av dem på gräs. Uttag av industristandard, s.k. husvagnsuttag av ny modell.

Pris

Nordisk Camping Träff

7–11.7.2024 (söndag–torsdag)
till 30.4.2024
115 €
115 €
Från 1.5.2024
129 €
129 €

inkl. campingplats, el och personer

SF-Caravan 60-årigfest

11–14.7.2024 (torsdag–söndag)
till 30.4.2024
115 €
115 €
Från 1.5.2024
129 €
129 €

inkl. campingplats, el och personer

Hela veckan

7–14.7.2024 (söndag–söndag)
till 30.4.2024
199 €
199 €
Från 1.5.2024
219 €
219 €

inkl. campingplats, el och personer

Hur ska man bokna sitt campingplats?

 1. Välj region (Kuorevirta) datum och personer och välj ”sök efter rum”.
 2. Vissa av boendeområdena är indelade i mindre områden. Du kan se mer detaljerade beskrivningar av bokningssystemet. Se karta.
 3. Fyll i uppgifterna och markera i önskemålsfältet allt som är relevant för bokningen (stor storlek på bilen, markis, platsnummerförfrågan etc.) Du kan även göra en förfrågan om en specifik plats.
 4. Om du vill, lägg till elektricitet och Iskelmäviikkos biljetter i bokningen. Detta gäller reservationer som sträcker sig till Iskelmäviikko. Du kan också lägga till middag och koldioxidkompensation till bokningen.
 5. Betalningsmetoden är endast omedelbar betalning. När betalningen har bekräftats återgår systemet till bokningen. Du kommer att få en bokningsbekräftelse via e-post. Vänligen läs boknings- och avbokningsvillkoren.

Uppmärksamhet! Onlinebokningen är enhetlig i hela Wallen Hovi (Iskelmäviikko, Hotel Peltohovi och Hotel Sininen Helmi).

NCT 7.-11.7. och SF-Caravan 60-årigfest 11.-14.7., hela veckan 7.-14.7. och Iskelmäviikko 17.-21.7. Du kan också väljä hela tiden 7.-21.7. NOTERA! Elektricitet är fotoelektricitet. Därför är elektriska

Områdeskarta med platsmarkering

Vår husvagnsplats

Information om våra husvagnsplatser

Under evenemang förvandlas Kiuruvesi till en stor husvagnspark. Observera att vår husvagnspark är byggd i stadsmiljö och därför finns det ett litet handlingsutrymme i platsmarkeringarna. Dessutom kan en obehaglig förändring orsakad av naturen- långvarigt regn – mjuka upp några av de gräsbaserade platserna, så att platsen du reserverat kan behöva flyttas till en annan plats eller område på mer stabil mark.

Område av Kuorevirta

Områden 100–500 – boende nära simhallen och älven.

Vårt största område ligger i Kuorevirta idrottsområde i en vacker naturmiljö vid stranden av sjöarna Kiurujärvi och Kuorevirta. Området breder ut sig runt simhallen och IskelmäAreena ligger bara cirka 0,7–1 km bort. De flesta platser är gräsbaserade – det finns även sand- och asfaltbaserade. Simhallen och sporthallen fungerar som underhållsbyggnader och området har flera nödvändiga serviceställen för husvagnen, från tömning av kemisk toalett till diskning. Sommarteatern Eerola ligger också i området.

Rulla till toppen