Gastronomia

Pohjois-Savo on Suomen maukkain maakunta.

Suomen maukkain maakunta

Teksti: Pirjo Rättyä

Euroopan gastronominen alue

Pohjois-Savon maakunta ja Kuopion seutu ovat saaneet arvostetun European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota juhlitaan koko maakunnassa seuraavat kaksi vuotta.

European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Pohjois-Savo ja Kuopion alue sai tunnustuksen vuosille 2020–2021. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystä ylpeitä.

Sadan kilometrin säteellä Kuopion keskustasta löytyy runsaasti paikallista ruokaa suosivia, tasokkaita ravintoloita. Alueella on myös lukuisia alkutuottajia. He tuottavat laadukkaita ja persoonallisia tuotteita, joista ravintolat jalostavat herkkusuille nautittavaa.

Paikalliset raaka-aineet näkyvät ravintoloiden ruokalistoilla sekä alueen erilaisilla festivaaleilla. Tunnetuimpia pohjoissavolaisia elintarvikkeita ovat juustot, marjamehut sekä kala-, liha-, ja kasvistuotteet. Luomun ja lähiruuan tuotanto on lisääntynyt alueella voimakkaasti.

Maito, liha ja marjat ovat edelleen Pohjois-Savon vahvoja raaka-aineita. Pohjois-Savo on perinteistä karjatalousaluetta. Tuotanto on jo pitkään painottunut maidon ja naudanlihan tuotantoon.

Tutustu Savon gastronomiaan

Mars Mansikkakarnevaaleille!

Mansikantuotantoa on erityisesti Suonenjoen seudulla, jossa mansikkaa on viljelty jo yli 70 vuoden ajan. Suonenjoen Mansikkakarnevaalit on yksi Suomen vanhimmista kesätapahtumista. Ensimmäistä kerran karnevaaleja juhlittiin vuonna 1970. 

Suomen kolmanneksi vanhin ja edelleen Kuopiossa toimiva perheyritys on Lignell & Piispanen. Yritys valmistaa mietoja ja väkeviä alkoholijuomia eli esimerkiksi jo kieltolain aikaan kehitettyä ja valmistukseen viime syksynä otettua Kovaa Teetä ja toista uutuutta eli käsityönä valmistettavaa Gustav Metsä Gin -aromitislettä. Ginin valmistukseen on käytetty suomalaisen metsän antimia eli muun muassa pihlajanmarjaa, koivunlehteä, puolukkaa, nokkosta ja voikukanjuurta.

Täysin omavarainen ei Savokaan ole, sillä vuosittainen Kuopio Wine Festival tuo kuuluisimman viinimaan eli Ranskan Kuopioon. Viinijuhlien tapahtumapaikkana on mikäs muukaan kuin Kuopion Matkustajasatama. Festareilla tarjoillaan viinin ja samppanjan lisäksi myös ranskalaisen keittiön herkkuja sekä maksullisia konsertteja.

Savolaisuus näkyy ja kuuluu Kuopion kauppahallissa

Savolaisuus näkyy ja kuuluu kauppahallissa

Kuopion kauppahallissa pääsee aikamatkalle menneeseen, sekä pystyy helposti hahmottamaan alueen monipuolista tarjontaa. Tarjolla on muun muassa tuoretta ja jalostettua kalaa, lihaa ja lihatuotteita, kalakukkoja, makeita leivonnaisia, karjalanpiirakoita ja rieskoja, säilykkeitä ja paljon muita herkkuja. Aivan kauppahallin kupeessa kahvila SalaCavalassa pääsee tuunaamaan oman Wok & Soppa -lounaan.

Puijonkadulla Kuopion keskustassa sijaitseva Ravintola Urban on moderni lounas- ja tilausravintolapaikka. Lounaalle ei oteta pöytävarauksia, vaan istutaan tarjoilijan ohjaamana sekapöytiin. Ravintola hyväksyttiin Chaíne des Rotisseurs -kilpiravintolaksi vuonna 2016 ja sitä luotsaa Suomen Top Chef Suomi -kilpailun voittaja Anssi Kantelinen.

Puijonkadulla on myös B/P Gastro Bar, joka on joka päivä avoinna ja tarjoaa sekä lounasta että listaruokaa. Ruuan ohessa voi nauttia muun muassa pienpanimo-oluita rennossa ilmapiirissä.

Gastronomiaa Kuopion alueella

Pyörivään ravintolaan

Puijolta näkee Kuopion kaupungin metsineen ja vesistöineen, joten ylös mäelle kannattaa mennä. Puijon lakialueen ravintolat tarjoavat lähiruokaa savolaisten tuottajien tiloilta. Paikallinen osaaminen, laatu ja lähiruoka yhdistyvät Majan lounaassa, Tornikahvilan herkuissa ja Tornin upeassa lähiruokapöydässä.

Torniravintola sijaitsee 75 metriä korkean tornin huipulla ja se pyörähtää ympäri täydet 360 astetta vaihteesta riippuen jopa puolessa tunnissa. Pöytävarauksen tehneiltä ei veloiteta Tornin pääsymaksua.

Kaupungin parhaita burgereita saa Konttiravintola Mortonista Haapaniemenkadulta. Morton on avoinna kesällä, ja kaikki ateriat saa myös mukaan tai kotiin kuljetettuna.

Isä Camillon keittiössä kunnioitetaan eurooppalaista ruokaperinnettä. Kesäksi ruokalista on keventynyt ja siinä tulevat hyvin esille kesäiset maut, vihreys ja grilli. Kesään kuuluvat myös erilaiset kevyet viinit. Isä Camillo löytyy Snellmanin puistoa vastapäätä.

Satamakadun 1800-luvulla rakennetuissa kellariholveissa on toiminut legendaarinen ravintola Musta Lammas jo lähemmäs 40 vuotta. Ravintolan keittiön taidonnäyte on neljän ruokalajin yllätysmenu ”Elämys”. Ravintolassa suositaan myös itse kerättyjen villiyrttien käyttöä. Suosittelen!

Kauppakadulla sijaitseva Muikkuravintola Sampossa pääsee menneen ajan tunnelmaan vanhan jukeboxin säestyksellä. Ravintolan suosituin annos on legendaarinen ”Paestetut muikut Sampon tyyliin”. Ja muikut tarjoillaan luonnollisesti pottumuusin kera. Ken tunsi Juankoskella syntyneen ja suomalaisen pop-musiikin kulmakiveksikin kutsutun Juice Leskisen, tietää että hänellekin Sampon muikut maistuivat. Juicen patsas muuten löytyy Juicen torilta Juankosken taajamasta.

Gastronomiaa Kuopion lähiseudulla

Olutta Iisalmessa ja oopperaa Olavinlinnassa

Pohjoismaisten päivien jälkeen voi hurauttaa Iisalmen perinteisille Olutjuhlille

Iisalmessa pääsee nauttimaan oluesta ja herkuista Olvin tehtaan läheisyydessä sijaitsevassa Kuapissa, joka on maailman pienin ravintola. Tilauksesta avoinna olevan Kuapin voi varata käyttöönsä viereisestä rantaravintola Olutmestarista kahta päivää aikaisemmin. Kuappiin mahtuu peräti kaksi asiakasta. Myös sen terassilla on kaksi paikkaa. Olutmestari tarjoaa erittäin hyvää ruokaa. Herkuttelemaan pääsee myös keskustan ravintola Chaplinissa, jossa voi nauttia vaikka paistetut ahvenet tai kunnon pihvin.

Iisalmessa on valmistettu olutta menestyksellä jo yli 140 vuotta. Oluen historiaan pääsee tutustumaan Olvin tehtaiden yhteydessä sijaitsevassa panimomuseossa Luuniemenkadulla. Samalta kadulta löytyy myös Iisalmen liikennepuiston P-alueen matkaparkki.

Savonlinnan keskustassa on vuodesta 1983 toiminut Pitseria Capero. Capero on yksi paikkakunnan suosituimpia ruokapaikkoja ja erittäin maistuvien pitsojen lisäksi siellä voi nauttia esimerkiksi myös maukkaita ruukkuruokia.

Savonlinnan Oopperajuhlat on yli neljä viikkoa kestävä spektaakkeli. 

Jos Savonlinnaan saakka ehtii, sen torilla ja satamakojuissa kannattaa tutustua lörtsyyn. Niitä löytyy sekä suolaisena että makeana. Maistuvia ovat molemmat. Lörtsyjä saattaa löytää myös muiden itäsuomalaisten kaupunkien torikojuista.