Alueinfo

Tutustu kauniiseen Kuopioon ja lähde mukaan Rauhalahteen ensi kesänä!

Kaunis Kuopio kutsuu

Kesällä Kuopion ainutlaatuinen järvimaisema on kauneimmillaan. Tapahtumien ja auringon myötä myös kaupungissa eletään vuoden vilkkaimpia kuukausia.

Pohjoismaiset Karavaanipäivät järjestetään 19.–23. heinäkuuta 2021 Kuopion Rauhalahdessa. Matkailukeskus Rauhalahti on yksi Suomen viidestä viiden tähden leirintäalueesta, ja se tarjoaa monipuolisten huoltotilojen lisäksi ravintolapalveluita ja runsaasti erilaisia aktiviteettimahdollisuuksia. Aivan alueen vieressä on kesäteatteri, Kylpylähotelli Rauhalahti sekä muun muassa eläinpuisto.

Campingilla vuokrataan tavallisten sähköpyörien lisäksi myös fatbike-pyöriä, kajakkeja, kanootteja ja soutuveneitä sekä SUP-lautoja. Tilauksesta alueella järjestetään myös esimerkiksi Paintpall-värikuulapelejä. Lapsille tarjolla on lisäksi muun muassa polkuautoja ja sisä- ja ulkoleikkipaikkoa.

Luonnollisesti alueella on myös hyvä ja lapsiystävällinen uimaranta, perhesaunat sekä useita grillauspaikkoja.

Monipuoliset ulkoilumahdollisuudet

Matkailukeskus Rauhalahti sijaitsee vain kuuden kilometrin päässä Kuopion keskustasta. Keskustaan pääsee helposti bussilla tai laivalla.

Laiva lähtee campingin rannasta, ja lippuja voi ostaa myös suoraan laivasta. Kuopion satamasta pääsee myös Saaristokaupungin kanavaristeilyille, joilla pääsee ihailemaan Kuopion merkittävintä ja nopeimmin kasvaa asuntorakentamisen aluetta. Vuonna 2020 alueella on jo noin 14 000 asukasta. Runsaasta rakentamisesta huolimatta alue on ilo silmälle, ja se yhdistää tyylikkäästi uutta ja vanhaa.

Kuopiossa on useita opastettuja luontopolkuja ja niistä on saatavana painetut esitteet. Vesillä liikkujille Kuopiota ympäröivä Kallavesi tarjoaa upeat mahdollisuudet ja runsaasti vapaassa käytössä olevia varustukseltaan eritasoisia retkisatamia. Melojille on rantautumispaikkoja eri puolilla Kuopion aluetta. Useimmilla keskustan läheisillä rantautumispaikoilla on myös erilliset melontalaiturit.

Retkipyöräilijöille Kuopion ympäristön reittivaihtoehdot tarjoavat täysin erilaisia elämyksiä. Noin 65 kilometrin päässä sijaitseva Tahko tarjoaa upeat mahdollisuudet esimerkiksi maastopyöräilyyn, retkeilyyn ja melontaan.

Puijon mäeltä näkee kauas

Ainutlaatuinen järvimaisema on läsnä joka puolella kaupunkia, mutta Puijon tornista se näyttää erityisen kauniilta. Parin kilometrin päässä torilta sijaitseva Puijo on tarjonnut ihasteltavaa jo 150 vuoden ajan. Nykyinen 75 metriä korkea torni valmistui vuonna 1963. Puijon mäeltä löytyy myös ravintolapalveluita.

Kuopion matkustajasatama on Vuoksen vesistön vilkkain satama, ja jo nähtävyys sinänsä. Sataman alueella on satamapuisto vanhoine satamarakennuksineen. Sataman lähellä on virkistysalueena toimiva Väinölänniemi. Niemellä on urheilukentän lisäksi Kuopion suosituin uimaranta ja useita epävirallisia pulahtamiskohteita.

Maakunnan erikoisherkku on leivinuunissa paistettu kalakukko. Kalakukossa ruistaikinakuoren sisään leivotaan yleensä sian kylkeä ja kalaa. Maistamisen arvoista! Kalaa on tarjolla myös Muikkuravintola Sampossa Kauppakadulla. Viime vuonna 85 vuotta täyttäneessä ravintolassa pääset edelleenkin nauttimaan esimerkiksi paistettuja muikkuja ja muusia. Ravintolan aito miljöö on elämys jo sinänsä.

Kuopion kauppahalli torin laidalla on avattu 115 vuotta sitten. Sen ovesta pääsee myös aikamatkalle menneeseen. Hallissa on tarjolla oman maakunnan tuotteita ja osaamista.

Kuopion torin kesäkausi on avattu toukokuun lopussa, ja myyntitoreja järjestetään sekä kauppa- että satamatorilla. Kesän aikana Kuopiossa järjestetään myös useita valtakunnallisia tapahtumia, joista mainittakoon Kuopion Viinijuhlat ja Kuopion RockCock -tapahtuma.

Matkan varrella tasokasta leirintää

Tulitpa sitten Suomeen maitse tai autolautalla Helsinkiin, Turkuun tai Vaasaan, matkalla on paljon nähtävää. Myös yöpymismahdollisuuksia on runsaasti tarjolla.

Helsinkiin autolautalla saapuva voi viivähtää hetken Rastila Camping Helsingissä. Rastila on yksi Suomen viiden tähden alueista. Camping on aivan kaupungin kupeessa, joten pääkaupunkiin tutustuminen onnistuu vaivattomasti esimerkiksi metrolla.

Suomen pohjoisosissa rajan ylittävillä on tarjolla monta reittiä Kuopioon. Oulun kautta ajavan kannattaa poiketa Nallikarin Lomakylässä, joka myöskin on viiden tähden alue. Myös Rantasarka Haukiputaalla Oulun pohjoispuolella on viehättävä paikka.

Upeita hiekkarantoja ja männikkömaastoa tarjoaa Oulujärven seutu. Järven ympäristössä on monia loistavia leirintäalueita, joista ykkönen kuitenkin lienee Manamansalon saaressa sijaitseva viiden tähden Manamansalon Leirintä.

Kuva: Pihla Peurasaari / Visit Finland

Helposti meren yli Suomeen

Suomen ja Ruotsin välillä on säännöllistä ja erittäin vilkastakin autolauttatoimintaa. Osa laivoista toimii myös tasokkaina viihdekeskuksina.

Turun ympäristössä on runsaasti leirintätarjontaa ja esimerkiksi Ruissalo Campingilta käsin kaupunkiin tutustuminen onnistuu vaivattomasti. Myös esimerkiksi Turun saaristossa on lukuisia houkuttelevia leirintäalueita, ja naapurikaupunki Naantali Muumimaailmoineen on monen lapsiperheen suosikkikohde.

Vaasaan rantautuvalle voisi suositella viivähtämiseen Kalliojärven Lukkuhakaa Isossakyrössä tai Peräseinäjoen Kalajärveä. Molemmat näistä ovat SF-Caravanin jäsenalueita. Liiton jäsenyhdistysten 54 jäsenaluetta tarjoavat mahdollisuuksia leiriytymiseen eri puolilla Suomea.

Jäsenalueista peräti 25 aluetta on hyväksytty Vankkurihymiö-alueiksi SF-Caravanin omaan laatujärjestelmään. Tunnus kertoo muun muassa, että alueen peruspalvelut ovat kunnossa ja hoidettuja. Lisäksi alueilla sekä asiakkaat että henkilökunta noudattavat turvallisuusohjeita, ja myös alueen rakennukset ja tekniset laitteet on huollettu asianmukaisesti. Alueilta löytyy myös muun muassa ensiapuvälineistö.

Vankkurihymiö-alueista löydät kattavat tiedot Clubcampings.fi-sivustolta.

Kuva: Tallink-Silja / Visit Finland

Aktiviteetit ja käyntikohteet

Puhdas luonto, retkeilymahdollisuudet, kaikkialla kimaltelevat vesistöt, upean monipuoliset kylpylät, kekseliäät ja uuteen opastavat ohjelmapalveluyritykset, ostosparatiisit, nähtävyydet, tapahtumat sekä maankuulu kulttuurielämä antavat ehtymättömästi elämyksiä.

Kuopio

Kuopio sijaitsee Kallaveden rannalla Pohjois-Savon maakunnassa. Kaupungin väkiluku on noin 118 000. Kaupunkia ympäröi sisämaan suurimpiin kuuluva saaristo. Legendaarisinta kuopiolaisuutta ovat Puijo, tori ja kalakukot.

Rauhalahti – Viiden tähden Caravan-alue

20 ympärivuotista lomahuvilaa ja -mökkiä, 67 kesäasuttavaa mökkiä, 237 sähköistettyä caravanpaikkaa sekä laaja teltta-alue. Tervetuloa kylään!